portrait-smiling-young-man-standing-by

At forstå dårlig ånde

 

Dato: marts 2021

Forfatter: Mandy Dennis, RDH

Vidste du, at næsten halvdelen af den voksne befolkning har dårlig ånde?  Vi som eksperter i mundhygiejne har en evne til at opdage parodontal sygdom, når vi træder ind i et rum.  Det er næsten en sjette sans.  I nogle tilfælde kan halitosis (dårlig ånde) hos vores patienter skyldes parodontal sygdom.  Andre faktorer kan også bidrage til dårlig lugt.  Nogle gange er patienten slet ikke klar over, at vedkommende har dårlig ånde.  Som tandlæge bør man tage en seriøs samtale med patienten omkring den dårlige ånde.  Det er måske pinligt for patienten selv at bringe det op, og derfor kan det være en lettelse for vedkommende, hvis tandlægen eller tandplejeren bringer det på bane for at imødekomme problemet. 

At begynde samtalen

Hvis op til halvdelen af den voksne befolkning har dårlig ånde, burde dette være et ret nemt emne at tale om, ikke?  Men faktisk kan det være et svært emne at tage op.  Hvis du stiller enkle og simple spørgsmål kan du hjælpe med at identificere specifikke faktorer, der forårsager eller bidrager til halitosis. 

 1. Har du prøvet at have en dårlig smag i munden? 
  En patient med halitosis forårsaget af parodontal sygdom eller dårlige mundhygiejnevaner kan kun identificere af denne tilstand ved dårlig smag i munden. 

 2. Har du oplevet mundtørhed?  
  Et tegn på dette kan være, at patienten svarer, at vedkommende har har en klæbrig fornemmelse i munden eller et behov for konstant at tygge tyggegummi eller mintpastiller. 

 3. Har du oplevet refluks, hyppig hikke eller gentagen bøvsen?
  Kosten spiller en vigtig rolle i udviklingen af halitosis.  En usund tarm kan medføre, at der udstødes gasser som f.eks. dårlig lugt gennem munden.

 4. Lider du af hyppig bihulebetændelse?
  Postnasal tørhed og betændelse støder sammen med den luft, du indånder.  Derefter overføres betændelsen til åndedrættet.

At finde løsninger

 Som tandplejere og tandlæger udsteder vi anbefalinger, vi giver ikke diagnoser.  Når vi undersøger løsninger på vores patienters problemer, er det vigtigt, at vi aldrig overfører disse og kommunikerer dem som endegyldige løsninger.  Dette gælder især i tilfælde, hvor det grundlæggende problem er medicinsk betinget.  Det er meget almindeligt, at problemer i munden manifesterer sig i hele kroppen.  Det er meget vigtigt, at vi opfordrer vores patienter til at søge læge, når det er nødvendigt. 

 1. Halitosis i forbindelse med parodontal sygdom eller dårlig mundhygiejne 
  Dette er vores speciale.  Vejledning og diskussion om tandtråd, tandbørstning, tungeskrabning, mundskylning osv. kan være løsningen for mange af vores patienter.   F.eks. er en parodontal undersøgelse,, som efterfølges af relevant parodontal behandling en god start på at reducere de bakterier, der forårsager dårlig lugt og dårlig smag, når dette er årsagen.

 2. Mundtørhed 
  Forskellige undersøgelser har vist, at Xerostomi påvirker op til 65 % af alle mennesker.  Xerostomi kan skyldes bivirkninger fra medicin, forskellige sygdomme, strålebehandling i hoved- og halsområdet, dehydrering, kirurgiske indgreb, rygning og indånding.  Hvis du starter en samtale om mundtørhed kan det åbne op for mange andre emner, herunder tandcaries, gener i tandkødet, soveapparater mod søvnapnø eller rygestop.  Det er vigtigt at huske, at vi ikke altid kan løse de problemer, der forårsager mundtørhed hos en given patient, men vi kan komme med forslag til at hjælpe med at berolige tilstanden og hjælpe med at dæmpe følelsen af halitosis i forbindelse med mundtørhed. Det er det vigtigt, at du gentager over for patienter, der bruger mintpastiller og/eller tyggegummi, at de skal vænne sig til at bruge xylitol som sødestof og undgå de sødestoffer, der indeholder sukker, for at forebygge caries.

 3. Refluks.
  Kronisk refluks af mavesyre og galde kan være forbundet med dårlig ånde på grund af den lugt, det forårsager.  Anbefal dine patienter at søge læge, hvis de stadig oplever refluks, efter at de har ændret deres kostvaner og andre vaner, der kan forårsage refluks.

 4. Bihulebetændelse 
  Det er almindeligt, at patienter med bihuleinfektioner oplever dårlig ånde. Lugten skyldes, at slim fra de inficerede bihuler løber ud i den bageste del af halsen, og at lugten når ud i åndedrættet. Selv om det er en sjælden tilstand, kan nogle patienter opleve mandelpropper. Forkalket materiale med en stærk lugt produceres. Dette materiale vil typisk forsvinde af sig selv, hvis du gurgler, og i mange tilfælde er behandling ikke påkrævet.  Nogle tandlæger er trygge ved at fjerne det.  Hvis en patient fortsat oplever problemer med mandlerne efter behandling, kan det være nødvendigt at anbefale, at vedkommende søger hjælp hos en øre-næse-halslæge. 

Dårlig ånde behøver ikke at være et tilbagevendende problem.  En ærlig og åben samtale med din patient kan skabe tillid og hjælpe vedkommende med at løse et problem, som enten var overset, eller som vedkommende var for flove til at spørge ind til.