Livet med mundtørhed

 

At have mundtørhed medfører en række udfordringer i hverdagen. I denne film møder du Elizabeth og Kate, der begge lever med svær mundtørhed. Filmen er sponsoreret af Colgate.

Personer med mundtørhed har nedsat eller manglende evne til at producere spyt. Det vil ofte medføre en række udfordringer i hverdagen som fx tale- og spisebesvær, fordi man mangler spyt i munden. I denne film fortæller Elizabeth og Kate, hvordan de håndterer livet med mundtørhed – en tilstand de lever med som konsekvens af det behandlingsforløb, de hver især har gennemgået for hoved-halskræft.

Et nyt syn på mad og spisevaner

Når man er mundtør, har man ofte et andet syn på mad end personer, der ikke lider af mundtørhed. For personer med mundtørhed handler det typisk ikke om smagen, eller om maden ser god ud, men derimod om maden er fugtig nok, har den rette konsistens og ikke er for besværligt at rengøre i munden efterfølgende. 

For at gøre det nemmere at håndtere de udfordringer der er forbundet med at spise, kan det være en god idé at finde på nye retter, som man ikke spiste, før man fik mundtørhed. På den måde kan man undgå at skulle sammenligne madoplevelsen og i stedet opbygge et nyt bibliotek af retter, som fungerer godt for en.

» Se også denne film om daglig tandpleje, hvis du lider af svær mundtørhed

Det sociale liv påvirkes af mundtørhed

Mundtørhed påvirker ofte det sociale liv. Socialt samvær involverer typisk at spise og drikke sammen, og det kan være svært at deltage i, når man er mundtør. Elizabeth bruger meget energi på at afsøge de omgivelser, hun befinder sig i, så hun kan sikre sig, at der er mad og drikke, hun kan indtage uden for meget besvær.

For Kate handler det også om at finde på alternativer til mad og drikke, som gør det nemmere for hende at tage del i et socialt arrangement. Det kan være en stor fordel at involvere sine venner i de nye spisevaner, så de kan tage hensyn til dette ved sociale arrangementer.

» Hør Finns historie om livet efter behandling for hoved-halskræft, hvor mundtørhed er en af senfølgerne