Beskyt din mund under kræftbehandling

 

Kræftbehandling kan medføre øget risiko for huller i tænderne, samt andre mundproblemer.

Pas på tænder og mund under din kræftbehandling

Din kræftbehandling kan påvirke dine tænder og din mund.

Det er vigtigt at passe på dine tænder og din mund, som en vigtig del af din hygiejne. Det er vigtigt at forhindre problemer med tænder og tandkød for at opretholde livskvaliteten.

Tips til en sund mund under din kræftbehandling

 • Tal med din tandlæge for at tjekke for caries og for at få behandlet eventuelle tand- og mundsygdomme, som kan give anledning til problemer
 • Spørg om den bedste måde at håndtere og forhindre eventuelle bivirkninger ved din kræftbehandling
 • Kontakt din tandlæge eller tandplejer allerede inden din kræftbehandling for at optimere sundheden i din mund

Ømhed og mundsår

Nogle behandlinger kan skabe mundbetændelse og ømhed i munden. Mundsår er almindlige ved kræftbehandling. Du kan også få mundsår, fordi dit immunforsvar er nedsat, eller du ikke får den rigtige ernæring.

Tips til at undgå ømhed og mundsår

 • Drik mindst 2 liter vand om dagen.
 • Har du proteser, så tag dem ud, og rens dem hver morgen og aften og efter hvert måltid

 

Mundtørhed

En af de hyppigste bivirkninger ved kræftbehandling er mundtørhed. Ved mundtørhed produceres der mindre mængder spyt. Det sparsomme spyt føles tykkere og munden kan føles øm. For lidt spyt kan også give anledning til, at bakterier lettere kan gro på tænder og tandkød med øget risiko for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse, dårlig ånde og infektioner.

Tips til at håndtere mundtørhed

 • Tag ofte små slurke vand, eller sut på en isterning. Drik mindst 2 liter vand om dagen for at holde munden fugtig
 • Kunstige spytprodukter kan også give midlertidig afl astning mod symptomer på mundtørhed ved at tilføre fugt. Vær opmærksom på, at disse midler ikke indeholder tilstrækkeligt fluorid og derfor ikke beskytter mod huller i tænderne
 • Undgå drikkevarer der indeholder koffein, som f.eks. kaffe, te og nogle sodavand. Koffein kan udtørre munden 
 • Ryg ikke, og drik ikke alkohol. Dette vil udtørre din mund
 • Du kan stimulere din spytproduktion ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfri bolsjer
 • Skyl din mund med saltvand før og efter hvert måltid
 • Har du proteser, så er det vigtigt at tage dem ud og rense dem hver morgen og aften og efter hvert måltid

 

Tanderosion

Kvalme er en af de mest almindelige bivirkninger ved kræftbehandling. Hyppig opkastning øger risikoen for erosion, hvor tandemaljen kan blive opløst og blive svag, hvilket øger risikoen for caries.

Tips til at mindske risikoen for tanderosion

 • Skyl din mund med vand eller fl uoridmundskyl, lige efter at du har kastet op
 • Undgå at børste dine tænder lige efter opkastning, da den mekaniske påvirkning kan fremskynde tanderosionsprocessen

 

Osteonekrose

Osteonekrose - eller knoglenekrose - er en sjælden, men alvorlig komplikation, hvor det går ud over kæbebenet. Det opstår for det meste under eller efter behandling med bisfosfonater. Tandudtrækning, tandskader eller tandoperationer øger risikoen for udvikling af osteonekrose. Men en faglig vurdering og de rette forebyggende tiltag kan hjælpe med til at forhindre denne komplikation.

Tips til at forebygge og kontrollere osteonekrose

 • Tal med din tandlæge eller tandplejer, før du starter din behandling, for at sikre at din mund er sund ved behandlingsstart
 • Vær sikker på, at din tandlæge kontakter din læge, før planlægning af eventuel tandbehandling (herunder tandudtrækning) helt op til 2 år efter din kræftbehandling
 • Brug alkoholfri mundskyl med et antibakterielt middel

Andre komplikationer i munden

Smagsforstyrrelser

Nogle patienter oplever, at deres mad kommer til at smage metallisk, bittert eller salt under deres behandlingsforløb. Andre oplever, at al mad smager af det samme. For de fl este er smagsforstyrrelser midlertidige.

Stive kæber

Strålebehandling eller operative indgreb i hoved-/ halsområdet kan gøre musklerne stive. Dette kan begrænse dine kæbebevægelser. Din tandlæge kan vise dig nogle øvelser, som kan hjælpe dig mod muskelstivheden.

Caries

For at sikre at du indtager en ernæringsrigtig kost og opretholder din vægt under din kræftbehandling er det ofte nødvendigt at indtage en kost, der er rig på sukker og kulhydrater.

I tillæg giver din behandling tit anledning til nedsat spytproduktion, som nedsætter den naturlige beskyttelse af din mund. Begge disse forhold øger din risiko for at udvikle caries - huller i tænderne.

Når du har øget risiko for caries, har du behov for ekstra fluorid. Tandpasta med ekstra højt fluoridindhold reducerer risikoen for caries og er derfor særlig velegnet til dig under dit kræftforløb.

 

Ekstra fluorid reducerer din risiko for caries

Tandpasta med et højt indhold af fluorid, reducerer risikoen for huller i tænderne og er derfor specielt relevant for dig, der gennemgår en kræftbehandling.

Tandpasta med ekstra højt fl uoridindhold fås på recept fra din tandlæge eller læge, og de kan vurdere, om det er relevant for dig at erstatte din almindelige tandpasta.

 • Anvend højfluorid tandpasta som anvist af din tandlæge eller læge
 • Rens tandmellemrummene med en tandtråd eller mellemrumsbørste
 • Gå tll regelmæssig kontrol hos din tandlæge eller tandplejer
 • Tal med din tandlæge eller tandplejer om at påføre lak med ekstra højt fluoridindhold på tænderne

Tilskud til tandbehandling

Hvis din behandling med ke moterapi eller strålebehandling i hoved- og halsom rådet har medført væsentlige skader på tænderne, kan du ansøge regionen om tilskud til tandbehandling i henhold til Sundhedslovens § 166. Få mere information hos din tandlæge.

Se og download en udskrivningsbar version af patientinformationen fra Colgate® Professional Oral Health.

 

Download PDF