Hvad er mundtørhed?
Tandlæge Anne Mette Stougaard forklarer i denne film om typiske tegn på mundtørhed, samt hvilke patientgrupper der er mest udfordrede af mundtørhed. Hun giver også gode råd til at forebygge tørhed i munden. Filmen er finansieret af Colgate.
Symptomer på mundtørhed
Mundtørhed er en tilstand, hvor man føler sig meget tør i munden og mangler spyt i naturlige situationer i hverdagen. Mundtørhed kan opstå meget pludseligt, men for de fleste vil det komme snigende i løbet af en årrække.
Den typiske reaktion på mundtørhed er et øget behov for at drikke vand. Det kan fx være, at du har behov for at drikke vand, flere gange mens du spiser for at kunne synke, eller det kan være nødvendigt for dig at drikke en tår vand, før du skal tale.
Hvem får mundtørhed?
Cirka 20% af den voksne befolkning døjer med tørhed i munden. Mundtørhed opstår typisk hos personer, der i forvejen har en eller flere sygdomme.
Der er fire patientgrupper, som er særligt udfordrede af mundtørhed:
- Polyfarmaci: Personer, der indtager flere forskellige medicinske præparater i kombination. Især antidepressiva og ADHD-medicin, KOL-inhalationsbehandling, vanddrivende medicin, blodtryksmedicin samt stærke smertestillende kan give mundtørhed.
- Diabetes: Både type-1 og type-2 diabetikere er i særlig risiko for mundtørhed, især hvis sygdommen er dårligt reguleret.
- Kræftbehandling: Strålebehandling i hoved-halsregionen, kemobehandling og immunterapi kan give komplikationer i mundhulen, deriblandt mundtørhed.
- Sjøgrens Syndrom: Udtalt mundtørhed er et af de kroniske symptomer hos patienter med den autoimmune sygdom Sjøgrens Syndrom.
Konsekvenser af mundtørhed og mangel på spyt
Spyt har vigtige egenskaber for mundens sundhed. Spyt har eksempelvis evnen til at skylle tænder og slimhinder rene, og spyttet hjælper os også med at synke og tygge mad.
Personer med mundtørhed har nedsat eller manglende evne til at producere spyt, og de vil blandt andet mangle spyt til at fjerne madrester og bakterier fra tænderne. Hvis man mangler spyt, er der dermed en række konsekvenser for munden og tænderne, man skal være opmærksom på:
- Huller i tænderne (caries)
- Syreskader (erosion)
- Slid på tænderne
- Infektioner med svampe, bakterier og virus
- Dårlig ånde
- Tygge-, synke- og talebesvær
- Tørre læber
» I denne film kan du få indblik i tandplejerutinerne hos personer med svær mundtørhed
Kan mundtørhed behandles?
I nogle tilfælde kan mundtørheden afhjælpes, og i andre tilfælde kan den lindres. Hvis du véd, at du har - eller mistænker, at du har - problemer med tørhed i munden, bør du opsøge en tandlæge eller tandplejer.
I tilfælde af at du bliver diagnosticeret med mundtørhed, vil du blive tilbudt vejledning og behandling. Udover behandlingsmulighederne på tandklinikken er det særligt vigtigt at have fokus på den daglige hjemmetandpleje for at sikre en god mundhygiejne og dermed tandsundhed.
Teksten er redigeret af tandlæge Anne Mette Stougaard
SÅDAN FOREBYGGER DU TANDSKADER, HVIS DU HAR MUNDTØRHED:
- Børst tænder 3-4 gange om dagen
- Brug flourtandpasta i højdosis (kræver en recept fra læge eller tandlæge)
- Sørg for at rense mellemrummene mellem tænderne med fx tandtråd eller mellemrumsbørster
- Brug spyterstatningsmidler/spytstimulerende midler eller andre mundskyllemidler i løbet af dagen (fugter mundhulen og skyller mundhulen og tænderne rene)
- Skær ned på sukker- og syreholdig og klistret mad og drikke
- Skyl munden med vand efter du har indtaget sukker-, syreholdig- og klistret mad og drikke
- Gå regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer og følg deres individuelle vejledning